Poseren

Een fotograaf wordt gevraagd om foto’s te maken van mensen of hij is op zoek naar geschikte mensen voor bepaalde fotosessie. Iedere fotograaf is continue op zoek naar modellen die in zijn voor een samenwerking. Ben dus als iedere andere fotograaf op zoek naar mensen die het leuk vinden om te poseren. Voor sommige fotosessies is het belangrijk dat een model uit de kleren gaat. Dan is het van belang dat je geen schroom hebt om je letterlijk en figuurlijk bloot te geven. Bij een FTP / TFCD sessie is de vergoeding voor het model een paar afdrukken of digitale bestanden

Waar maak je de foto’s?

De foto’s worden gemaakt in de studio in Tilburg. Ik heb een kleine doch professioneel ingerichte studio aan huis. Het is bij geschikt weer cq mooi weer ook altijd leuk om foto’s op locatie te maken. Maar kan uiteraard ook gewoon bij U thuis, of ergens op locatie.

Wat zijn de kosten?

Wat voor modellen zoek je?

Ik ben niet op zoek naar een ‘speciaal’ type model. Ligt ook een beetje aan de insteek van de sessie. Ik heb geen probleem met tatoeages of piercings, maar moeten wel iets toevoegen aan de soort fotosessie. Uiteraard is het van belang dat je jezelf op je gemak voelt als je naakt bent. Maar dit wil helemaal niet zeggen dat je ervaring moet hebben.

Herkenbaar poseren?

Nee hoor herkenbaarheid is geen vereist voor een fotosessie. Alhoewel ik een voorkeur heb voor ogen, want die spreken me vaak het meeste aan, is het niet van belang dat je herkenbaar op afgebeeld. Zeker niet als je problemen hebt met publicatie van de foto’s of een carrière in de weg zou kunnen staan. Discretie wordt geboden!

Tijdsduur van een sessie?

Hoeveel tijd er nodig is voor een fotosessie is moeilijk te zeggen. Voor een paar portret foto’s hebben we geen uren nodig, maar een uitgebreide fotosessie neemt toch al gauw een uur of 3-4 in beslag. Uiteraard wordt dit van te voren besproken. Een sessie in de studio kan al in een uur, maar als we een mooie buitenlocatie bezoeken, ben je al gauw een halve dag op pad. Een sessie begint meestal met portretfoto’s om aan elkaar te wennen.

Mag ik iemand meebrengen naar de fotosessie?

Bij minderjarige is het van belang dat er altijd een ouder of voogd bij de fotosessie aanwezig is. Bij een bloot sessie is het wellicht niet altijd wenselijk dat er iemand extra in de studio aanwezig is. Stel jij het echt op prijs dan is het geen probleem.

Wat krijg ik voor de fotosessie?

Al naar gelang de fotosessie en het de te kiezen afwerking wordt er duidelijk afgesproken wat je krijgt voor je geld.  Ook bij een TFP / TFCD sessie wordt er afgesproken wat je krijgt als dank voor de medewerking. Alleen als wij van mannenfotografie je vragen kan er sprake zijn van een TFP/TFCD sessie.

Worden foto’s gepubliceerd?

Iedere fotograaf hoopt dat zijn werk in de smaak valt bij de mensen. En om commerciële redenen wil de fotograaf zijn meesterstukken graag tonen aan het grote publiek. Dus als er toestemming is voor publicatie dan maakt de fotograaf gebruik van het  internet en social- media en tentoonstellingen of exposities. En wellicht dat bij voldoende materiaal, en uiteraard toestemmingen, grafisch drukwerk wordt gemaakt. Uiteraard wordt voordat de foto’s die ik wil publiceren eerst aan je voorgelegd. Bij een TFP / TFCD sessie mag de fotograaf altijd zijn werk publiceren. Bij een commerciële opdracht heb je de mogelijkheid om tegen publicatie te zijn.

Moet je contract tekenen?

Moeten is een groot woord, maar voor beide partijen is het fijn om te weten waar men aan toe is en waar beide partijen zich aan moeten houden. Dus wordt er gevraagd een modellen contract of een TFP/TFCD contract te ondertekenen. In het contract staat hoe je gefotografeerd wilt worden en of er door de fotograaf materiaal gepubliceerd mag worden. Uiteraard gaat alles in goed onderling overleg.

WIJZIGING TFP FOTOSESSIE PER 1 OKTOBER 2023

Vanaf 1 oktober 2023 zijn er alleen TFP fotosessies als modellen door Mannenfotografie zelf worden benaderd. Dus mensen die ons benaderen kunnen geen aanspraak maken op TFP sessies. Tot deze slotsom zijn we gekomen door de vele afspraken die door mannen worden gemaakt die ze niet nakomen.